Εβδομάδα Υπέρτασης 12-18 Μαΐου 2014


Περίπου 25% των ενηλίκων στην Κύπρο είναι υπερτασικοί και από αυτούς ο ένας στους τρεις δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση. Παράλληλα, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που γνωρίζουν το πρόβλημά που αντιμετωπίζουν με την υπέρταση προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν.

Η θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να γίνει με φαρμακευτικούς και μη χειρισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Η ρύθμιση ή η απώλεια βάρους, καθώς και η άσκηση (βάδισμα ή τρέξιμο), ανάλογα με τον ασθενή, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ρύθμιση της πίεσης όσο και σε άλλους παράγοντες κινδύνου. Η καταπολέμηση του άγχους και η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες στην ρύθμιση της πίεσης. Οι θεραπείες, φαρμακευτικές και μη ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή, και πρέπει πάντα να λαμβάνονται με τη συμβουλή γιατρού.

Η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης στα πλαίσια της Εβδομάδας Υπέρτασης 12-18 Μαΐου διοργανώνει εκδηλώσεις για δωρεάν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ιατρικές συμβουλές σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Συγκεκριμένα, ομάδες από γιατρούς και νοσοκόμους θα βρίσκονται στους πιο κάτω χώρους για να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους δωρεάν μέτρηση πίεσης, αλλά και ιατρικές συμβουλές.

Όλες οι εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Υπέρτασης 12-18 Μαΐου πραγματοποιούνται με ευγενική χορηγία των εταιρειών AstraZeneca και Aλέκτωρ Φαρμακευτική.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εβδομάδας Ενημέρωσης 12-18 Μαΐου:

Δημοσιογραφική Διάσκεψη από την Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης:
9 Μαΐου στις 12.00μμ στο Υπουργείο Υγείας

Δωρεάν μετρήσεις και ενημέρωση για τρόπους αντιμετώπισης της υπέρτασης:
16 Μαΐου στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.
17 Μαΐου στο My Mall στη Λεμεσό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

«Ταξίδι χωρίς πίεση»:
Ένα λεωφορείο με μια κινητή ιατρική μονάδα & τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό, θα πραγματοποιήσουν ένα «Ταξίδι χωρίς πίεση» στην επαρχία Λευκωσίας και στην επαρχία Λάρνακας για να διεξάγουν δωρεάν μετρήσεις και παράλληλα να πληροφορήσουν τον κόσμο σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υπέρτασης, προσφέροντας ενημερωτικά φυλλάδια.

Η διαδρομή στην επαρχία Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου σε Αρεδιού – Παλαιχώρι – Αγρός – Πελέντρι.
H διαδρομή στην επαρχία Λάρνακας, θα γίνει στις 18 Μαΐου σε Ξυλοτύμπου – Ξυλοφάγου – Αυγόρου – Λιοπέτρι