Εβδομάδα Υπέρτασης 13-19 Μαΐου 2013


Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες κινδύνου τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «σιωπηρός δολοφόνος» γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα, κάνοντας ζημιά στον οργανισμό χωρίς ο πάσχων να το γνωρίζει. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ στα άτομα άνω των 60 ετών η συχνότητα είναι 1 στους 2.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της υπέρτασης, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό. Ένας στους τρεις υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει και λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που το γνωρίζουν προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Συνολικά, λιγότεροι από το 25% των υπερτασικών είναι καλά ρυθμισμένοι.

Η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης έχει κυρήξει την εβδομάδα 13-19 Μαΐου 2013 ως Εβδομάδα Υπέρτασης και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας αυτής της απειλής για την υγεία.

Μεταξύ άλλων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 θα λειτουργήσουν περίπτερα σε πολυσύχναστα σημεία των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Κύπρου, όπου ομάδες γιατρών και νοσηλευτών θα προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους δωρεάν μέτρηση της πίεσης και ιατρικές συμβουλές.

Χορηγοί των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Υπέρτασης είναι η AstraZeneca και η Αλέκτωρ Φαρμακευτική.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 18/05/2013:
Λευκωσία: Mall of Cyprus 10:00π.μ. – 2:00μ.μ.
Λάρνακα: Πλατεία Κίμωνος, Φοινικούδες 10:00π.μ. – 2:00μ.μ.
Λεμεσός: My Mall Limassol 10:00π.μ. – 2:00μ.μ.
Πάφος: Λιμανάκι: 4:00μ.μ. – 7:00μ.μ.